surowy łosoś

Sasquall's Weblog | Just another WordPress.com weblog

Temat: carpaccio
to jest np surowa wolowina lub surowy losos w bardzo cieniutkich plastrach z odpowiednim sosem. Np cieniutkie plastry wolowiny, (najlepiej sie kroi gdy wsadzi sie an chwile do zamrazarki kawalek miesa) posypane pieprzem, polane oliwa i sokiem z cytryny, mozna tez posypac parmezanem startym. Albo plastry polane sosem zrobionym z oliwy z oliwek, sosu sojowego, octu winnego, sol i pieprz. Podobnie poelwa sie
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,4348356,4348356,carpaccio.html



Temat: losos w winie, ale jakim?
zasadniczo ryby przyrządza się w winie białym, tylko wytrawnym. Do łososia można ew. pić czerwone. Jeżeli chcesz przysządzić łososia surowego na surowo, proponuję przepis szwedzki. Nie ma nic prostszego. Jeżeli nie umiesz usuwać ości z przepołowionej ryby, kup gruby filety ze skórą umyć przyzwoicie i osuszyć. włożyć jeden filet do pojemnika rozmiarów ryby skórą w dół, może być plastikowy. zmieszać dużą ilość soli, z niewielką cukru, pieprz i dużo świeżego siekanego koperku dobrze tym posypać filet w pojemniku oraz filet jeszcze na...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,49650756,49650756,losos_w_winie_ale_jakim_.html


Temat: resteuracja chinska na rynku
Sushi jest bardziej dla snobo-frajerów, którzy naoglądają się "wielkiego" warszawskiego świata i myślą, że jedząc surową rybę z ryżem są trendy, jazzy, czy co tam jeszcze chcecie, a to ciągle ten sam surowy łosoś, ogórek i ryż...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,635,95185759,95185759,resteuracja_chinska_na_rynku.html


Temat: cannelloni z lososiem w sosie cytrynowo-koperkowym
a łosoś surowy czy wędzony????
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,35293,72495814,72495814,cannelloni_z_lososiem_w_sosie_cytrynowo_koperkowym.html


Temat: pomysły na sandwicze n/t
Kanapki czy otwarte czy zamkniete, czy zapiekane czy tez zimne to jednak jest cos swietnego. Juz od dawna mialem zamiar taki watek zalozyc ale mnie uprzedzono. :))))))))) No dobra moje dwa: Ciemny chleb, oliwa, plasterki surowego lososia, siekana cebulka, kiszony ogorek, sol i mnostwo swiezo zmielonego pieprzu. No i stinky (podpaotrzony w Tool Time) Chleb posmarowany musztarda, grube plastry cebuli, grube plastry blue cheese.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,21009758,21009758,pomysly_na_sandwicze_n_t.html


Temat: Łosoś wędzony - jak zjeść??
nia jadłam nigdy wędzonego łososia ale bardzo lubię łososia surowego- marynowanego
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,93550158,93550158,Losos_wedzony_jak_zjesc_.html


Temat: Łosoś wędzony
od znajomego (szwagierka japonka) slyszalem przepis, po ktorym odwazylem sie robic sushi z surowych ryb - lososia surowego oni kroja na cienkie plastry i mocna opruszaja w soli. Wlasciwie wsadzaja do tej soli. Pozniej sie te sol plucze, cytrynka i juz
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,10257720,10257720,Losos_wedzony.html


Temat: Łosoś
Możesz dokładnie powiedzieć co zabija to zamrażanie? :)) Jako uzależniona od surowego łososia, chciałabym się dowiedzieć, czy nie zjadam czegoś szkodliwego.;) Myślę,że jest pewne niebezpieczeństwo-łosoś jest przechowywamy w bryłach lodu i nie wiemy,czy wczesniej nie był zamrożony czy podmrożony.A powtórne zamrażanie- wiemy jak się może skończyć. :)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,4323740,4323740,Losos.html


Temat: Łosoś marynowany
> jestem zupełnie niegotujaca, czy mozecie mi powiedziec czy ten losos na byc > surowy, wedzony???? jaki? marynuje sie surowego lososia i potem albo smazy albo je na surowo.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,4417945,4417945,Losos_marynowany.html


Temat: na dziś ,dorsz w sosie krabowym....
mrożone ciasto francuskie dzielisz na pół. na jednej układasz surowego łososia wymieszanego ze śmietaną przyprawioną tak jak lubisz. Na to zblanszowany szpinak z czosnkiem, solą i pieprzep. Przykrywasz drugą czescią ciasta francuskiego i zapiekasz
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,16,64183581,64183581,na_dzis_dorsz_w_sosie_krabowym_.html


Temat: Łosoś
Surowy losos....brrrrrrrr....... Nie wiem dokladnie, co jest w lososiu, ale wiem ze bardzo duzo bakterii. Po obejrzeniu filmu o produkcji lososia, przestalam go jesc. Losos hodowlany jest na tyle zdegenerowany i przez to oslabiony, ze mozna na nim znalesc wszelkie obrzydlistwo (pasozyty, bakterie, skladowisko metali ciezkich, itp). W Norwegii 80- 90% lososia hodowlanego powinna byc zlikwidowana. Wg. np. przepisow angielskich odnosnie zywienia...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,4323740,4323740,Losos.html


Temat: Jak to jest z tym ryzem...
marcepanna - chyba mylisz dwie kuchnie - japonska i chinska. Japonska - to miedzy innymi sushi - ktore uwielbiam i zyc bez niego nie moge. Surowy losos jest tak smaczny ze nie mam slow. Az mi slina leci jak o tym pisze. Mieszkam w Vancouver, azjatyckie miasto ( duza emigracja z Chin) i probowalam wielu kuchni bo jest ich wiele i nie sa drogie. Sushi przebija wszystko. Wiele ludzi staje sie od tego uzaleznionych ( w tym ja). Chinczycy nigdy nie jedza surowizny. Wszystko smaza - krotko, na bardzo goracym ogniu. Nie wygrzebuja zadnych pedrakow z ziemi, ale jedza wszystkie miesa, a kroluje u nich...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22620,18104341,18104341,Jak_to_jest_z_tym_ryzem_.html


Temat: Tatar z surowego lososia
Tatar z surowego lososia Kiedys to gdzies jadlam bylo pyszne! Czy ktos zna przepis?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,4310732,4310732,Tatar_z_surowego_lososia.html


Temat: Zaręczynowa kolacja
...dobrze komponujace sie ze soba smaki. Kilka przykladow : 1. Warstwa guacamole lub rozgniecionego avocado, na to warstwa krewetek, na to warstwa sosu (np. majonez z przecierem pomidorowym lub sos z^z przyprawionej cytryna sola i pieprzem ubitej smietanki) i tak na zmiane. 2. Mus selerowy (zmiksowany seler + bita smietana...z sola rzecz jasna) + warstwa pokrojonego na male kawalki wedzonego lososia) + np. warstwa avocado. avocado 3. wariant z surowym lososiem (musi byc idealnie swiezy) : warstwa kruszonego ciemnego pieczywa, warstwa bitej smietany z koperkiem, warstwa lososia w kosteczkach (losos marynowany w soku z cytryny) 4. wariant vegetarianski : warstwa groszku (czemu nie ?), na to warstwa puree marchewkowoziemniaczanego, na to warstwa musu selerowego i wicher z natki pietruszki. im wiecej uda ci sie zrobic warstw, tym ladniej to wyglada wstawiasz to do lodowki i masz...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,60188312,60188312,Zareczynowa_kolacja.html


Temat: Kot i surowe mięso !
U nas codziennie, na zmianę, drób i wołowinka - czasami surowy łosoś, bo wiem, ze to jedna z nielicznych ryb, które mogą być podane kotu na surowo... Jedzą bardzo chętnie zarówno niespełna 7-miesięczne maluchy, jak i ich mamusia Kupuję dość hurtowo - przynajmniej wołowinę, mielę grubo i zamrażam w porcjach wielkości pączka - raz dziennie podaję taką porcyjkę
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,10264,103701083,103701083,Kot_i_surowe_mieso_.html


Temat: obzarstwo:)
Anita sprobuj zrobic tatara z lososia. Powtarzam przepis: 200 g wedzonego lososia 2 filety surowego lososia zmielic w maszynce dodac kapary (dosyc obficie), sok z cytryny, sol, pieprz i odstawic na godzinke do lodowki. A moje ulubione ryby to: 1. jesiotr 2. sandacz 3. dorada (Don, jak to po polsku?) 4. to, co Wlosi nazywaja branzino a Francuzi loup de mere 5. pstrag lososiowy 6. losos a poza kwalifikacja KARP WIGILIJNY
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,14420,9490108,9490108,obzarstwo_.html


Temat: Sushi z mięsem wieprzowym
...się pieprzyć z drobiazgami! Wymieszać ryż (albo tłuczone ziemniaki) z kiełbasą (albo z kaszanką) dodać chrzan (albo musztardę) zapiec w piekarniku (albo w mikrofalówce) Nazwać TAK albo INACZEJ. *** Przecież na tej samej stronie jest link do porad jak ZROBIĆ SUSHI Krok po kroku 1. Na bambusowej macie rozłóż nori, a następnie nałóż ryż na 2/3 jej powierzchni. 2. Na środku ryżu ułóż paski cienko pokrojonej ryby (na zdjęciu surowy łosoś). 3. Obok ryby ułóż wszystkie przygotowane dodatki (tu awokado i szczypior). 4. Następnie zacznij rolować ściśle matę, zaczynając od końca wypełnionego ryżem. 5. Rolkę odłóż na chwilę spojeniem do dołu, by wilgotne od mokrego ryżu końce nori skleiły się ze sobą. 6. Rulon pokrój na 1,5-cm kawałki. Aby ich krawędzie były równe, nóż musi być zmoczony w wodzie.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,718,34850837,34850837,Sushi_z_miesem_wieprzowym.html


Temat: 12 tradycyjnych potraw na Wigilię
u nas (pomorskie i warminsko-mazurskie, wigilia w domu w warminsko-mazurskim) konserwatywny zestaw obowiazkowy od lat: przekaski: - sledz w oleju - sledz w smietanie - rozne ryby w galarecie (sandacz, losos i karp) - ryba faszerowana + sos tatarski - ryba po grecku - losos batycki wedzony, caly plat - jaja z kawiorem (naszym rodzimym, nie z jesiotra) - przewaznie jeszcze tatar z surowego lososia na cieplo: - barszcz czysty z kulebiakiem - pierogi z kapusta i grzybami - karp z pieczarkami z pieca - kapusta z grzybami solo desery: - piernik staropolski - makowiec - czasami sernik - keks - ciasto bozonarodzeniowe z dundee (przyjal sie 20 lat temu i zostal) - kilka tortow w tym obowiazkowo bezowy z kawa - to z powodu obecnosci kilku solenizantow przy stole - kruche, upieczone wlasnorecznie ciasteczka, misy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,88228611,88228611,12_tradycyjnych_potraw_na_Wigilie.html


Temat: Moja popisowa sałatka z ędzonymi rybami
Ciężarna akurat chyba niekoniecznie powinna jeść surowego łososia...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,95056169,95056169,Moja_popisowa_salatka_z_edzonymi_rybami.html


Temat: pieczony łosoś z sosem koperkowym
pieczony łosoś z sosem koperkowym wymyśliłam, że natrę łososia surowego solą i pieprzem, upiekę i poleję sosem koperkowym. tylko jak zrobić sos koperkowy (gęsty i aromatyczny)? A macie moze inne pomysły na takiego łososia (tzn. jak inaczej upiec, z czym podać...) pozdrawiam, Basia
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,21912114,21912114,pieczony_losos_z_sosem_koperkowym.html


Temat: Gravlax dokładnie ilustrowany
uwielbiam surowego lososia, moge jesc codziennie... zrobie go sobie wreszcie sama!!! dzieki za zdjecia:))
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,11529346,11529346,Gravlax_dokladnie_ilustrowany.html


Temat: Kalendarium.
...rocznicka tylko, ale ponieważ w moją rocznicę ślubu w Polsce zawsze panują poważne nastroje (13 grudnia), więc część świętowania przekładam na tą rocznicę emigracji. To była dla naszego związku bardzo ważna data, bo spotkaliśmy sie wtedy znowu po prawie roku związku na odległość, który był czasem naprawdę bardzo trudny. Wczoraj miałam super dzień, sushi było przepyszne, odważyłam się nawet zjeść 4 kawałki z surowym łososiem, a także z ośmiornicą, kałamarnicą, krewetkami, rakiem, węgorzem, tuńczykiem i różnymi innymi takimi owocomorzowymi atrakcjami Obok California roll do moich ulubionych awansowało też Philadelphia roll, w którym jest troszeczkę serka Philadelphia . Tydzień temu zobaczyłam w tutejszym lumpeksie sukienkę, która mnie absolutnie zachwyciła, jest przepiękna, z fioletowego aksamitu, na którym z...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,16726,29674773,29674773,Kalendarium_.html


Temat: Losos na zimno
Carpaccio z lososia surowego z rukola 400 g lososia pokrojonego cieniutko - 1 cytryna - 1 lyzka oliwy extravergine - 1 peczek rukoli - sol - pieprz Plasterki lososia rozlozyc na 4 talerzach, skropic sokiem z cytryny; rukole umyta, wysuszona i posiekana / grubo / wymieszac z oliwa, szczypta soli i pieprzem. Otrzymanym sosem polac carpaccio.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,6736858,6736858,Losos_na_zimno.html


Temat: łosoś
Hmm, wlasciwie to mozemy taka wymiane zaryzykowac, byleby sie nam butelki w drodze niepotlukly :) W zasadzie z rybami nie cuduje, najwieksze "wariactwo" to ryba z warzywami w papiplotach. Cytryne uzywam do surowego lososia jak robie ceviche, tam juz po prostu musi byc, choc wczesniej za babcina szkola ryba u mnie musiala przed obrobka termiczna w cytrynie dlugo lezec.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,68301667,68301667,losos.html


Temat: Niedokonczony business (wontek) :))).
Szczegolnie na zmiany na dobre nigdy nie za pozno. A moze tak odlotowa kanapka. Ukroic kromke dobrego chleba. Nabyc kawaleczek surowego lososia, pokroic w cieniutkie plasterki. Kromke chleba posmarowc maslem, na to ciut siekanego szczypiorku, ulozyc plasterki lososia, na to plasterki ogorka kiszonego, posolic mocno popieprzyc. Spozywac ze smakiem.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,23,17984135,17984135,Niedokonczony_business_wontek_.html


Temat: Watek kulinarny
...:-))))) Ryz powinien byc taki, ze sie bedzie troche kleil. Najlepiej taki o okraglych ziarnach. Do garnka wlewasz troche oliwy, dodajesz troche masla, na to rzucasz posiekana cebulke. Ma sie tylko zeszklic. Na to wrzucasz suchy ryz (pol szklanki na osobe) i mieszasz zeby ryz dobrze otoczyl sie w tluszczu. Na to rzucasz to z czym my byc risotto- czyli np, posiekane i wczesniej ugotowane suszone grzyby, albo frutti di mare (dobrze dodac troche surowego lososia), albo warzywa i mieszasz. To zalewasz rosolem (moze byc z kostki bulionowej). Rosolu powinno byc ok 3 razy wiecej niz ryzu. Zalewac nalezy powoli, w miare jak ryz absorbuje rosol. Oczywiscie nie zapomniec o ciaglym mieszaniu. Przygotowujac risotto na przyjecie, mozesz je podgotowac i odstawic, ryz wtedy sam troche "dojdzie". Przed podaniem dodac troche rosolu i podgrac mieszajac. Szafran jest potrzebny do...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,14420,77446593,77446593,Watek_kulinarny.html


Temat: miedzynarodowe przepisy kulinarne
risotto lososoiwe 25 g masla rozpuscic w patelni dodac pokrojony peczek dymki podsmazyc 3 minuty dodac 250 g ryzu (ja mialam pod reka basmati) - powinien byc krotkoziarnisty wymieszac dodac 500 ml rosolu/rosolku kurczaczego wymieszac podgotowac pod przykryciem 12 min + (az ryz bedzie miekki) na stronie pokroic surowego lososia bez skorki w kostke (4x150 g porcje) dodac do risotto, wymieszac pozcekac 2-3 min az losos podgotuje sie - do zmiany koloru na cieplo-lososiowy w przepisie polecano swiezy tarragon - nie mialam mialam suszony koperek - dalam sporo sol+pieprze do smaku + kilka kropli soku z cytryny wyszlo bardzo smaczne i szybkie i nadzwyczaj smakowite
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,16726,11506985,11506985,miedzynarodowe_przepisy_kulinarne.html


Temat: Łosoś
...niewielkie wyselekcjonowane partie. Przy japonskiej kontroli normalny losos hodowlany by nie przeszedl. Gość portalu: Bini napisał(a): > "Virginie Germain z Absyntu nie pęka przed eksperymentowaniem i łączy rybę z > sosem sojowym, wasabi i czosnkiem." > > No tu, to sie usmialam - losos z rozrobionym w sosie sojowym wasabi jest > narodowa potrawa Japonczykow od nie wiadomo jak dawna! > > Jadam surowego lososia co najmniej 2x w tygodniu od 4 lat, na oczy mi sie nie > rzucil, ani na nic innego tez. > Japonczycy jedza mnostwo surowych mies, ryb i skorupiakow i maja najwyzsza > srednia zycia na swiecie. To chyba o czyms swiadczy. >
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,4323740,4323740,Losos.html


Temat: Dlugi weekend na Jukatanie.
Mojito jestes niesamowity. Nawet o płatnosc sie zapytales. Ja chcialam do nich pisac i pytac. Fajnie, ze moge na miejscu zaplacic i nie musze wysylac i kombinowac z przelewami. Tak piszesz, ze ja oczyma wyobrazni juz tam wszedzie jestem. Jeszcze z takiego polecenia pojade :) Czy po angielsku sie dogadam w hostelu czy tylko hiszpanski? Takie ala ceviche robi moja mama. Cienkie platy surowego lososia zalewa oliwą i wlasnie cytryną, pozniej cebulka i danie gotowe. To samo tez z pstragiem. Najpierw jednak lezy w soli. Jak wczoraj patrzylam na mapę i trase jaka chcesz pokonac to oczom nie wierzylam. Caly dzien za kierownica. Dluga trasa. Czy bedziesz mial czas zeby poplazowac wogole czy tylko nastawiony jestes na zwiedzanie okolic? DZIEKI WIELKIE Pozdrawiam i milego weekendu :) Pariss
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,34187,75135549,75135549,Dlugi_weekend_na_Jukatanie_.html


Temat: Tylko mnie nei bijcie :))
Tylko mnie nei bijcie :)) Za to ze zapytam czy ktos ma wyprobowany sposob na tatara z lososia. Czy potrzebny jest do tego surowy losos czy wedzony ?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,30620585,30620585,Tylko_mnie_nei_bijcie_.html


Temat: tatar z lososia
A tatara z wołowiny jadłaś? I pomarłaś? ;) Nie umrzesz, spokojnie, zamarynowany surowy łosoś jest przepyszny, tak samo jak kilka innych ryb (właśnie w formie ceviche). Sam tatar z łososia wędzonego może być mdławy i tłusty, dodanie świeżego nada mu ciekawszego smaku. :) Spróbuj!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,9825692,9825692,tatar_z_lososia.html


Temat: Łososiowy tatar.
łososiowy tatar sam możesz zrobić :) kawałek łososia surowego (np. dzwonek lub płat) kawałek łososia wędzonego (może być taki sam albo mniejszy) żółtko sól pieprz koperek suszony nieco soku z cytryny cebulka i ogórek kiszony pokrojone w drobną kostkę (jak do tatara z wołowiny) Mięso siekamy, mielimy, ja rozdrabniam w malakserze, surowy i wędzony razem (z samego wędzonego jak dla mnie jest nieco za słony no i co to za tatar). Dodaję po drodze żółtko i...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,87604,105020477,105020477,Lososiowy_tatar_.html


Temat: wspolczesna "reprezentacyjna" kuchnia polska
...skoncentrowany wywar z borowikow jako srodkowa warstwa. plus ubita piana z mleka lub smietanki. moze podam krem z burakow i imbiru (takie polskie fusion)z gremolata z kandyzowanej skorki pomaranczowej, skorki i soku z limetki i swieza koledra. nie wiem jak bedzie, bo niemcy raczej sa dosc sceptycznie nastawieni do burakow. z innych drobiazgow na przekaske badz miedzydanie mysle o pieczonym kwasnym jablku nadzianym farszem /"pasztetem" z lososia surowego badz wedzonego, badz pol na pol. na cieplo, ale mozliwe, ze nawet na zimno, "glazurowanym" slodkawa galaretka z marsali. albo o mini mielonymych z poledwicy cielecej z karmelizowanymi plasterkami jablka i i sosem sabayone z suszonych prawdziwkow i bialego wina(oczywiscie wtedy odpada zupa grzybowa) na "gniezdzie" z salat sezonowych mozliwe, ze zamiast tego poeksperymentuje z piersia kaczki, ktora...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,72812136,72812136,wspolczesna_reprezentacyjna_kuchnia_polska.html


Temat: Wontek kulinarny (pisownia zamierzona)
pianazludzen napisała: > a jeszcze mi sie cos przypomnialo: gotujemy makaron jaki chcemy, odcedzamy, > zostawiamy w garze. bierzemy lososia wedzonego i kubeczek creme fraiche, wrzuca > z makaronemmy to do gara z makaronem (lososia wczesniej poczastkowac na mniejsz > e > kawalki). troche podgrzewamy, doprawiamy i gotowe. Sprobuj inaczej. Surowego lososia w kawalkach obsmaz na oliwce, na to daj creme fraiche, dodaj pol kostki bulionowej, troche ketchupu dla koloru, pare kropli tabasco i kieliszek koniaku (ale nie musi byc). Podgotuj wszystko razem i polacz z makaronem.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,10001,73356362,73356362,Wontek_kulinarny_pisownia_zamierzona_.html


Temat: Czy jedliście gravlax? Warto się pomęczyć...
Jeżeli to jest to co myślę tzn. surowy łosoś marynowany samodzielnie to zrobiłam w tym roku na wigilię i wyszedł znakomity. A co do pomęczyć to przecież super proste , to tego zrobiłam sosik miodowo-musztardowo-koperkowy i wszyscy się zajadali
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,4282091,4282091,Czy_jedliscie_gravlax_Warto_sie_pomeczyc_.html


Temat: ŁOSOŚ- jak zrobić
ŁOSOŚ- jak zrobić kupiłam surowego łososia pokroiłam na dzwonki ,zamroziłam i proszę pomóżcie jak go zrobić aby był ciekawą potrawą na wigilię pozdr. SISI
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,3967233,3967233,LOSOS_jak_zrobic.html


Temat: wędzone
jem wszystko na co mam ochote...nawet surowego lososia.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,47154,72739818,72739818,wedzone.html


Temat: SENSEI - sushi bar - czy ktoś testował ? :)
...się z wielu różnych maki. czulismy się dość mocno pozostawienie sami sobie. a więc raczej jest to miejsce dla znawców. 2. sałatki są za mocno polane sosem sojowym i okropnie słone przez to 3.nie ma wina śliwkowego Tydzień później zamówiliśmy do domu sushi z Nigiri i pan przyjmujacy zamówienie doskonale podpowiedział mi, jak skomponować zestaw, by nam smakował - zaproponował pieczone rybki, a jedyne maki z surowym łososiem miały sporo serka, więc były bardzo przyjemne. Bardzo nam smakowało i nawet teściowa, która jest tradycjonalistką i zwolenniczką kuchni polskiej, zjadła i była zadowolona. No i cenowo wyszło taniej. W moim przypadku więc zdecydowanie Nigiri wygrało.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,19980,101079635,101079635,SENSEI_sushi_bar_czy_ktos_testowal_.html


Temat: tatar z łososia
Dzięki. Chodzi mi o łososia surowego (bo z takiego robię). Czy z surowym jest OK, czy też jakieś "groźne mikroby" zawiera w tym roku?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,54349620,54349620,tatar_z_lososia.html


Temat: ŁÓSOŚ - cóż zrobić z niego mam...
...w porach milego pichcenia i wesolych świąt ŁOSOSIOWE SZALEŃSTWA 1. Upiecz opanierowanego (jak większość ryb) i zapiecz go w sosie pomidorowym z ziołami. Sos robi się banalnie: koncentrat rozgrzej na oleju + odrobinka wody + zioła (bazylia, tymianek)+ (niekoniecznie) śmietana. Zalewasz rybę w jakimś naczyniu i do piekarnika na 10 min. Z góry można jeszcze sypnąć serem 2. ulubiony (ale nie zdradzaj nikomu ;)) Świeżego, surowego łososia, po zdjęciu skórki pokrój w 2 cm kostkę. Zalej sokiem z cytryny tak, żeby ryba była przykryta, posyp pieprzem. I Najtrudniejsze: poczekaj z 8 godzin... Do świeżego pieczywa, sałatek. 3. porcje łososia, skropionego cytryną, solą pieprzem, gałązka koperku i pietruszki, zawijam szczelnie w folie aluminiową posmarowana masłem wkładam do garnka zalewając woda do przykrycia "paczuszki",...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,630,18739262,18739262,LOSOS_coz_zrobic_z_niego_mam_.html


Temat: Tatar z łososia - jak zrobić?
łosoś surowy bez jajka-zdecydowanie wiezrch posypać czerwonym kawiorem
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,3208519,3208519,Tatar_z_lososia_jak_zrobic_.html


Temat: Łosoś ....w szczątkach
Łosoś ....w szczątkach Mam ze 30 dkg ścinek z surowego łososia (w oleju), poradźcie proszę co tu z tego wyfasować, bo kanapki już mi się przejadły...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,32920476,32920476,Losos_w_szczatkach.html


Temat: mój sylwester...
mój sylwester... Przyjadą do nas znajomi, i z pewnych względów zostaniemy w domu... jednak chciałabym, by ten wieczór był wyjatkowy i zamierzam zacząć jego wyjatkowość od kuchni.. - Makaron ze szpinakiem, - pierś indycza nadziewana śliwkami i morelami - pomidorki z mozarellą i bazylią - na ciepło - łososiowe carpacio lub sałatka z surowego łososia z bazylią, cebulka, natką pioetruszki i avocado.. do tego zimne zakąski: - wiejska prawdziwa kiełbasa - smalec domowej roboty - ogórki kwaszone własnej roboty - sery - pasztet własnej roboty... - masełko czosnkowe - chrupiące bagietki nie za drogo a mysle, że atrakcyjnie?? co o tym sądzicie? Co dodać, co odjąć?? KIKA
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,18939568,18939568,moj_sylwester_.html


Temat: Niedokonczony business (wontek) :))).
O zapomnialem mialem sie pochwalic. Oprocz squida, pluszkow krabowych i wodorostow w drodze do domu nabylem tez kawalek surowego lososia. Weekendowe kreacje: Squid and crab curry, Seaweed soup, Tatar z lososia, Pizza, Plus golonka na czerwono zrobiona przez ayee.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,23,17984135,17984135,Niedokonczony_business_wontek_.html


Temat: Wazelina dla Krakowa
Pewnego dnia, a było to Sun, 18 Mar 2007 21:48:35 +0000 (UTC), przyszła do mnie wiadomość z adresu <made_mys@NOSPAM.gazeta.pli powiedziała: Nigdzie nie napisałem, że jest wg mnie całkiem dobry. Napisałem, że jest OK. Ty chcesz podyskutować, czy się przypieprzyć? Ale o czym tu dyskutować? O tym, że nie jesteś znawcą kulinariów, skoro rozróżniasz a) łososia surowego i b) gotowanego, a oceniasz to, co inni jadają? Temat się jakby wyczerpał. | I skoro przez analogię nie | wychodzi, to napiszę wprost. Można jeść łososia, bo komuś on smakuje, a można | też mówiąc o jadaniu go krygować się na niewiadomokogo. | I ty to tak w locie rozróżniasz na newsach? Tak: <ete5ih$du@inews.gazeta.pl A, to szacun. Nie mam więcej pytań.         Zuzanka
Źródło: topranking.pl/1745/wazelina,dla,krakowa.php


Temat: co z pstrąga i łososia na wigilię?
stawonog napisał: > Łososia w plasterki cieniutkie i zamarynować w oliwie z cytryną, solą i > rozmarynem, na noc do lodóki, a jutro... palce lizać O! Fajne! Rozumiem że łosoś surowy ma być?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,44009,88685692,88685692,co_z_pstraga_i_lososia_na_wigilie_.html


Temat: Łosoś zapiekany z mozzarellą i cukinią
Podam Wam inny, prostszy pomysł na smacznego łososia w 20 minut. Trzeba kupić surowego łososia w dzwonkach, posypać go dokladnie przyprawe do ryb Kamis. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni, naczynie żaroodporne smaruję olejem i po nagrzaniu układam dzwonka, nie jedne na drugim, ale obok siebie. Naczynie w piekarniku pozostawiam otwarte.Po 10 minutach odwracam łopatką na drugą stronę. 3-5 minut przed końcem pieczenia smaruję łososia serkiem białym kanapkowym z ziołami, np. Tosca, Tartare. Wygląda i...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,16335319,16335319,Losos_zapiekany_z_mozzarella_i_cukinia.html


Temat: Turbot i inne ...
Turbot i inne ... ... ryby oczywiście. Jadłam Turbota w tym roku nad morzem. Niebo w gębie - bije wg mojego smaku na głowę karmazyna czy flądrę. Jednak nigdzie nie widziałam go w Warszawie. Czy ktoś wie gdzie można dostać tę dość rzadką rybę ? Acha - poszukuję także łososia surowego i wedzonego, ale fińskiego, nie Norweskiego.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,15968031,15968031,Turbot_i_inne_.html


Temat: kolor lososiowy
...Ci panowie z Seattle widzisz to bardzo nowocześni rybacy... Oferują sprzedaż wysyłkową i nawet website mają - w tej chwili nazwa witrynki mi z głowy wyleciała, ale może sobie kiedyś przypomnę lub znajdę wizytówkę (tak, wyobraź sobie ten rybak miał normalną wizytówkę... poproś o wizytówkę jakaś babcię z oscypkami w Zakopanem albo rybaka na straganie z wędzonymi rybami w Jastarni - ha, ha, ha ) Możesz sobie w Seattle zamówić takiego łososia surowego lub wędzonego w drewnianej skrzyneczce pełnej lodu włożonej do styropianowego pudełka i wysłanej drogą lotniczą metodą "overnight" - za małą sumkę, oczywiście ;-) Wyjdzie to zdecydowanie drożej niż na lokalnym targu rybnym, ale przynajmniej masz świadomość że jesz to co wyprodukowała Natura, z niewielką pomocą mikroelementów wypłukanych z ładowni statków transoceanicznych wypłukanych...
Źródło: topranking.pl/1815/kolor,lososiowy.php


Temat: Duzy i wciaz rosnacy brzuszek
...(bialego w torebkach co sie gotuje w 5 min). Poniewaz sosy sa trudne do zrobienia mozesz zadac pytanie na forum Kuchnia o to jak szybko zrobic latwe sosy do kasz, miesa (napisz, ze nie masz doswiadczenia) Skoro myslisz o rybach: Tunczyk + ryz + cebula + ogorek kiszony i ODROBNIA majonezu to swietna salatka na kolacje. Losos wedzony polany sokiem z cytryny + tost - szybka a zarazem b. smaczna kolacja (ale najwyzej raz na dwa tygodnie). Surowy losos (lub inna ryba) obsmazony na patelni + warzywa to juz pyszna, zdrowa kolacja. Inna b.prosta WCZESNA kolacja moze byc omlet (dwa jajka dokladnie ubijamy i dodajemy mleko, smazymy; na koncu mozna, ale nie trzeba, dodac cos co lubimy: troche zoltego sera, grzyby, pomidory) + lampka wina Pycha! Uwaga: jedzenie, o ktorym teraz pisze to nie dieta. Ale zdrowe jedzenie to krok, bys przestal tyc (jesli nie bedziesz sie objadal). Gdybys...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,36,28898836,28898836,Duzy_i_wciaz_rosnacy_brzuszek.html


Temat: Norweska wojna o polskie mięso
niech kwadraciaki wpier... surowego łososia
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,30,32441751,32441751,Norweska_wojna_o_polskie_mieso.html


Temat: dzisiaj robię taki makaron na obiad...
dzisiaj robię taki makaron na obiad... na patelni rozpuścić dużo masła (ok 1/3 kostki), na to masełko wrzucić kawałek rozdrobnionego , surowego łososia (ja wrzucam 2 dzwonka, oczywiście bez skóry i osci). Dusić wszystko przez chwilkę, aż łosoś się rozpadnie i zetnie. Przyprawić solą i biały pieprzem. Następnie podlać białym winem (dużo, nawet pół butelki, chociaz ja leje na oko i popijam, więc trudno mi dokładnie stwierdzić) i wrzucić duża garść kaparów. Wszystko długo odparowywać, aż na patelni zostanie esencjonalny, winno - maslano -...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,35293,43182839,43182839,dzisiaj_robie_taki_makaron_na_obiad_.html


Temat: Tatar z łososia - jak zrobić?
Ja robie tatara z łososia surowego (jak to tatara), a nie wędzonego - ale można pewnie i tak :). Łososia nie kroję, ale zeskrobuję nożem na takie cieniutkie kawałeczki. Doprawiam solą i białym pieprzem, układam "kupkę" łososiową na środku talerzyka. Obok tatara układam "kupki": pokrojonego w kosteczkę ogórka kiszonego lub konserwowego - ja wole kiszone, drobno pokrojonej cebulki, kaparów ze słoiczka lub oliwek. Ci...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,3208519,3208519,Tatar_z_lososia_jak_zrobic_.html


Temat: jakie sa zdrowe ryby?
...- masz rację - unikaj. To ryby które łatwo przybierają na masie w hodowli ale mają niemal zerowe wartości odżywcze. Niestety jak to w życiu - dobra ryba to droga ryba. Polecam na obiady szczególnie: dorsz (zwłaszcza smażony) grenadier (Pyszny, białe mięso, najlepszy wędzony, ale do smażenia też się nada, choć jest bardzo kruchy. Ważne, żeby nie był zbyt duży. Krótko trzyma świeżość!) łosoś (ja osobiście uwielbiam tatara z surowego łososia albo wędzonego. Łosoś jest tłusty!) Do tego wędzona makrela, śledź, tuńczyk, pstrąg. Z rarytasów.. sandacz, sola Ja osobiście preferuję także sardynki wędzone lub z puszki. Ale sobie smaku narobiłem
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,15302,100633698,100633698,jakie_sa_zdrowe_ryby_.html


Temat: pyszny marynowany łosoś
pyszny marynowany łosoś Podaję przepis na wstrząsająco pysznego marynowanego łososia, którego koleżanka przyrządziła na naszą babską imprezę przedświąteczną. Może jeszcze komuś przyda się przed Wigilią. Surowego łososia na parę chwil do zamrażalnika, żeby włókna się "ścięły". Potem marynata - musztarda z całą gorczycą, miód, sok z cytryny (na 1 kg łososia 4 cytryny, świeży posiekany koper. Rybe w marynatę i na kilka godzin do lodówki. Pyszny jest ogromnie, a z zimną wódeczką...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,88885338,88885338,pyszny_marynowany_losos.html


Temat: surowy łosoś - jak podać?
surowy łosoś - jak podać? hej, na sylwestra planuję podać łososia - niekoniecznie jako danie główne. Co proponujecie? oprócz tego będzie jeszcze makaron ze szpinakiem i gorgonzola, sałatka z kurczaka z czosnkowym sosem. Co jeszcze można podać? zwłaszcza z łososia, ew. innych ryb? KIKA
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,18927011,18927011,surowy_losos_jak_podac_.html


Temat: mój sylwester...
Przyznaje, ze w kraju nie robilam nic z surowego lososia, no chyba, ze u wujostwa nad morzem, ale tam mialam mocna sile fachowa:). Tutaj nauczylam sie, ze jak losos swiezy to swiezy, czy to w supermarkecie, czy na targu. Smak ceviche z wedzonego lososia bedzie zupelnie inny no i nie bedzie to juz ceviche:) Fakt, ze to moje nasolenie nie jest prawidlowoscia w ceviche, ale sole dla bezpieczenstwa, w kazdym razie sprobuj kupic swiezego lososia.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,18939568,18939568,moj_sylwester_.html


Temat: łososia wędzonego
gravad lax - lecz on nie jest wędzony to jest surowy łosoś
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,34279,35969302,35969302,lososia_wedzonego.html


Temat: Oświadczam, że zaraz strzelam drzwiami...
...i porzuci. Psiakość 13 lat pracowaliśmy nad tym, ciężko > pracowaliśmy, żeby trobę dziadowską tak rozpieścić. Drze się na mnie, jak nie > pójde spać o 22, bo ona chce się ułozyć, a do tego jej jestem niezbędna, bo > służę jako podpórka... mój nigdy w życiu nie zjadł nic ludzkiego[tzn.żarcia;-)].można zostawić mięso na stole i nawet nie poliże.żre tylko whiskasa i shebę.ewentualnie czasem łaskawie carpaccio i surowego łososia.ale to tylko czasami. kiedyś miałam kota,który jadł suchy chleb,cebulę i inne wynalazki-tylko po to żeby coś pożreć. czy istnieje tu może jakiś klubik adoratorów miauczących futer?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,10032,6558268,6558268,Oswiadczam_ze_zaraz_strzelam_drzwiami_.html